Min i max lokalne
Adam:

| | x2−4x+3 | |
Witajcie czy ktoś mi pomoże wyznaczyć min i max lokalne funkcji |
| ? |
| | (x−2)2 | |
Wcale tego nie rozumiem
13 lis 11:21
Adam: f(1) jest maximum a w f(3) minimum ? gdy tak to jak obliczyć wartość ?
13 lis 11:23
Jerzy:
To chyba już jest pochodna funkcji.
Warunkiem koniecznym istnienie ekstrmum jest zerowanie się pierwszej pochodnej.
Tutaj zeruje sie ona dla x = 1 lub x = 3
Aby w tych punktach były ekstrema pochodna musi zmieniać znak i tutaj tak jest
(patrz na wykres).
W punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny, a wiec funkcja ma wtym
punkcie maksimym. W punkcie x = 3 jest odrotnie, a wiec tam jest minimum.
13 lis 11:27
Adam: I jak obliczyć wartość minimum i maximum ?
13 lis 11:28
Jerzy:
A jak policzyć ? Podstaw te wrtości do wzoru funkcji, którą badasz.
13 lis 11:28
PW: W punkcie x1=1 jest maksimum, fmax=f(1)
13 lis 11:28
Adam: Czy jest jakiś wzór czy podstawia się do równania kwadratowego ?
13 lis 11:28
Adam: Dobra już rozumiem chyba
13 lis 11:29
Jerzy:
Przecież badasz konkretną funkcję i do jej wzoru podstawiasz x = 1 oraz x = 3
13 lis 11:29
Adam: Dziękuję za pomoc
13 lis 11:34