Pochodne
Basted : Policzyć pochodne
F(x) =15(x2+3x+2)100
F(x) √x4 +3x3 +2 pierwiastek jest 5 stopnia
13 lis 10:30
Jerzy:
f'(x) = 1500*(x2 + 3x + 2)99*(2x + 3)
13 lis 10:31
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = |
| (x4 + 3x3 + 2)−4/5*(4x3 + 9x2) |
| | 5 | |
13 lis 10:32
PW: Jak zwykle dla funkcji złożonej − pochodna funkcji zewnętrznej mnożona przez pochodną funkcji
wewnętrznej.
13 lis 10:32
Basted : Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać
13 lis 10:34
Jerzy:
Przecież ci pokazałem.
13 lis 10:35
Basted : To teraz w pierwszym np biorę wszystko osóbno w pochodne.? (1500)'*()'*()'?
13 lis 10:38
Basted : Niegdy nie liczyłem pochodnych tego typu więc nwm do konca jak się do tego zabrać
13 lis 10:41
Jerzy:
Stałą 15 wyciągasz przed pochodną.Potem wzór na pochodną funkcji złożonej
[(f(x))n]' = n*(f(x))n−1*f'(x)
Np: f(x) = (x2 + 2x)3 i f'(x) = 3(x2 + 2x)2*(2x + 2)
13 lis 10:43
PW: F jest złożeniem funkcji
y=x2+3x+2
(ta funkcja działa pierwsza) i funkcji
z=15y100.
Najpierw pochodna funkcji zewnętrznej:
z'(y)=15•100y100−1
potem mnozymy ją przez pochodną funkcji wewnętrznej
y'(x)=2x+3.
Wynik to iloczyn
F'(x)=z'(y)y'(x)=1500y99(2x+3)=1500(x2+3x+2)99(2x+3).
Jerzy widział to złożenie "w głowie" i napisał od razu wynik, tak się zazwyczaj robi.
13 lis 10:51
Basted : A z środkowym nawiasem gdzie jest do potęgi 99 jak obliczyć
13 lis 10:52
Basted : Oki
13 lis 10:53
Jerzy:
Nie rozumiem, o co pytasz.
13 lis 10:54
Basted : Czyli co Jerzy na początku napisał to już są wyniki?
13 lis 10:54
Jerzy:
Tak.
13 lis 10:55
Basted : Dobra, hah ja myślałem że trochę mi to rozwinąłes żeby mi łatwiej było liczyć ^^i ja się tak
zastanawiam jak do dalej liczyć
13 lis 10:55