modulo
ala: jak się rozwiązuję takie równanie:
56x ≡ 23 mod 93
?
13 lis 10:23
Mariusz:
56−156 ≡ 56−123 mod 93
Szukasz elementu odwrotnego do 56 w ℤ93
Nie dla każdego elementu z ℤ93
istnieje element odwrotny bo 93 nie jest pierwsza
ale dla 56 akurat istnieje bo NWD(56,93)=1
Przydatny będzie rozszerzony algorytm Euklidesa
Pseudokod algorytmu Euklidesa masz w
CLRS Introduction to Algorithms (fe 3rd edition)
13 lis 10:35
jc: nwd(23,93)=1
Algorytm Euklidesa
93=2*56−19
56=3*19−1
1=3*19−56=3*(2*56−93)−56=5*56−3*93
5*56 = 1 (mod 93)
5*23=115=22 (mod 93)
56*22=23 (mod 93)
13 lis 10:37
Mariusz:
jc to sprawdzamy nwd(23,93)=1 ?
Mnie się wydawało że nwd(56,93)=1
aby upewnić się że można policzyć element odwrotny
13 lis 10:46
jc: Mariusz, dobrze Ci się wydawało. Ja się pomyliłem.
Ważne, aby nwd(56,93)|23 i tak faktycznie jest.
13 lis 12:36