Złożenie funkcji - wymowa
Polo: Załóżmy ze mamy funkcje: f(x) − parzysta, g(x) − nieparzysta, w tamim razie zlozenie funkcji
parzystej z nieparzysta zapisujemy (f◯g)=f(g(x)) czy (g◯f)(x)=g(f(x))?
13 lis 09:20
Polo: Bump
13 lis 23:06
Polo: Bump
19 lis 21:07
niemalolatek: kompozycja funkcji zawsze idzie tak (g◯f)(x)=g(f(x))
19 lis 21:18
19 lis 21:20
niemalolatek: z tego samego artykułu: For instance, the functions f : X → Y and g : Y → Z can be composed to
yield a function which maps x in X to g(f(x)) in Z. Intuitively, if z is a function of y, and
y is a function of x, then z is a function of x. The resulting composite function is denoted
g ∘ f : X → Z, defined by (g ∘ f )(x) = g(f(x))
19 lis 21:22
niemalolatek: czyli kompozycja f i g to (g ∘ f )
19 lis 21:23
Polo: Dziękuję
20 lis 00:03