| |||||||
= ? Mi wyszło 20, dobrze? | |||||||
| 1 | ||||||||
= | *5*4*3=10 | ||||||||
| 6 |
|
| 1 | |||||||||||||||
= | = | *5*4=10 | |||||||||||||||
| 2 |
| 1 | ||||||||
= | *6*5*4=20 | ||||||||
| 6 |
| 5! | 5! | 4*5 | ||||
= | = | = | =10 | |||
| 3!(5−3)! | 3!*2! | 2 |
| 5*4*3 | ||||||||
= | =..... | ||||||||
| 1*2*3 |
| 6*5*4*3 | ||||||||
= | =.. | ||||||||
| 1*2*3*4 |
|
| 6*5 | |||||||||||||||
= | = | =... | |||||||||||||||
| 1*2 |
| 4•5 | ||
Skąd te | się wzięło? | |
| 2 |
| ||||||||
A | wyjdzie 5? | |||||||
| ||||||||
A | =15? | |||||||
| n! | n! | (n−1)!*n | ||||||||||
= | = | = | =n | ||||||||||
| (n−1)![n−(n−1)]! | (n−1)!*1! | (n−1)! |
|
|
| |||||||||||||||||||||
=1 | = | =1 | |||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
=n | =5 | =8 | |||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 5! | 4!•5 | 5 | ||||||||||
zrobiłam tak: | = | = | =5 | ||||||||||
| 4!•1! | 4!•1! | 1 |
| |||||||
wyjdzie też 15? | |||||||
|
| |||||||||||||||
Oraz | i | wynosi 220? | ||||||||||||||