matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja logarytmiczna
imię lub nick:
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n prawdziwa jest nierówność:
1
log
2
3
+
1
log
4
3
+
1
log
8
3
+ ... +
1
log
2
n
3 =
n
2
+ n
log
2
9
1/log
2
3 + 1/log
4
3 + 1/log
8
3 + ... + 1/log
2
n
3 = (n
2
+ n)/log
2
9
12 lis 22:28
imię lub nick:
12 lis 22:41
ICSP:
1
n
=
− prawdziwy dla każdej liczby naturalnej n.
log
2
n
3
log
2
3
1
n(n+1)
n
2
+ n
L =
[ 1 + 2 + ... + n] =
=
= P
log
2
3
2log
2
3
log
2
9
12 lis 22:46
imię lub nick:
dzięki
12 lis 22:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick