matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowodzenie nierówności, funkcja logarytmiczna
ja:
Udowodnij nierówność 2
a
+ (
1
2
)
a
≥ 2 dla a ∊ ℛ
12 lis 22:03
ja:
Wiem, że
x
y
+
y
x
≥ 2 ⇔
x
2
+ y
2
xy
≥ 2 ⇔ x
2
+ y
2
− 2xy ≥ 0 ⇔ (x − y)
2
≥ 0, ale do niczego z tego faktu nie doszłam.
12 lis 22:06
Eta:
1
2
a
=t, t>0 , (1/2)
a
=
t
1
t+
≥2
t
z am−gm
1
t+
t
≥
√
t*
1
t
=1
2
1
t+
≥2
t
1
to 2
a
+
≥2
2
a
12 lis 22:08
the foxi:
a=log
2
x
1
1
log
2
x+log
1
2
x=log
2
x+
= |t=log
2
x| =t+
log
2
x
t
...i prawie gotowe
12 lis 22:08
ja:
Dziękuję bardzo za pomoc!
12 lis 22:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick