matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
dasdsa:
Podobny przykład co ostatnio
1
2
1
f(x)=3x
3
−2x+
+
−
x
x
2
x
3
12 lis 21:38
dasdsa:
1
wychodzi mi 9x
2
−2, pierwszy ułamek ze wzoru to wyjdzie
a te dwa pozostałe ułamki
x
2
to nwm
12 lis 21:39
Inka:
1
= x
−3
x
3
2
1
= 2*
= 2*x
−2
x
2
x
2
12 lis 21:49
Eta:
2
(1/x
2
)
'
= (x
−2
)
'
= −2x
−3
=−
x
3
3
(1/x
3
)
'
=(x
−3
)
'
= −3x
−4
=−
x
4
12 lis 21:54