funkcja kwadratowa
8j3ls9: | | −3 | | 5 | |
Funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx − 15 ma miejsca zerowe równe |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
Napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej oraz wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji
f w przedziale <−4, 2>
12 lis 21:16
8j3ls9: Nie mam pomysłu jak zacząć, nie widzę tego.
12 lis 21:16
8j3ls9: Chyba mam:
Dobrze myślę?
12 lis 21:18
8j3ls9: A q można wyliczyć ze wzoru q = f(p)? Bo nie wiem do końca jak to podstawić pod samą funkcje
12 lis 21:24
ICSP: | | 3 | | 5 | |
f(x) = a(x + |
| )(x − |
| ) = ax2 + bx − 15 |
| | 2 | | 3 | |
skąd łatwo wyznaczyć a = 4, więc
| | 3 | | 5 | |
f(x) = 4(x + |
| )(x − |
| ) = (2x + 3)(2x − 5) |
| | 2 | | 3 | |
y
w = q = f(x
w) = −16
12 lis 21:36
8j3ls9: W jaki sposób a zostało wyznaczone? Nie do końca to rozumiem
12 lis 21:45
Eta:
@ICSP x1= −3/2 , x2= 5/2
12 lis 22:03
ICSP: która część jest niejasna ?
12 lis 22:03
ICSP: faktycznie.
Musiałem trafić w zły klawisz na klawiaturze bo wynik a = 4 jest poprawny.
Drugi błąd wynika z przekopiowania
12 lis 22:04
8j3ls9: Nie rozumiem wyznaczenia a, dlaczego ono wynosi 4. Próbuję coś przekształcić ze wzoru ale mi
nie wychodzi.
12 lis 22:08
Inka: wymnoz sobie (x+(3/2))(x−(5/2))= x2−x−(15/4)
Pomnoz to potem przez 4
12 lis 22:13
Eta:
| | c | | −15 | | −15 | |
x1*x2= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ a=4 |
| | a | | 4 | | a | |
| | b | | −b | |
x1+x2=− |
| ⇒ 1= |
| ⇒ b= −4 |
| | a | | 4 | |
f(x)= 4x
2−4x−15
x
w=1/2 y
w= f(1/2)=...... = −16
f(x)= 4(x−0,5)
2−16 −− postać kanoniczna
12 lis 22:15