Trapez
Inka: | | a+b | |
Dlugosc odcinka laczacego srodki nierownoleglych bokow w trapezie jest rowna |
| |
| | 2 | |
natomiast jak obliczyc dlugosc odcinka laczacego srodki podstaw (czyli odcinkow rownoleglych)
Poprosze o dokladne wyjasnienie i rozpisanie . Z gory dziekuje
12 lis 20:53
Inka:
12 lis 22:14
PW: Trzeba wiedzieć coś wiecej o trapezie, same podstawy a i b nie wystarczą. Narysuj dwie
ilustracje, na których będą te same długości a i b, ale różne różne położenia.
12 lis 22:20
Inka:
12 lis 22:25
PW: A teraz DC "wyżej".
12 lis 22:28
Mila:
Najlepiej napisz pełną treść zadania.
12 lis 22:29
Eta:

Jeszcze taki warunek powinien być :
Suma miar kątów ostrych przy dolnej podstawie α+β=90
o
|GE|=a , |GF|=b
|EF|= a−b , a>0
12 lis 22:32
Inka: Mila
Tresc jest tak wymyslona .
Umiem wyznaczyc dlugosc linii srodkowej trapezu
Umiem wyznaczyc dlugosc odcinka laczacego srodki przekatnych trapezu
natomiast nie umiem wyznaczyc dlugosci tego odcinka
12 lis 22:33
Eta:
12 lis 22:36
Inka: Eta
Dlaczego musi byc taki warunek jak napisalas ? Tego nie rozumiem
Reszta to potem z trojkata prostokatnego i srodkowej przeciwprostokatnej .
12 lis 22:39
Eta:
Widzisz rysunki wyżej ? odcinki mają różne długości i za pomocą tylko a i b
nie da się jednoznacznie policzyć tej długości
da się tylko wtedy gdy przedłużenia ramion przecinają się pod kątem prostym
czyli gdy α+β= 90
o
jak podałam wyżej
Co tak "skaczesz" .... od kombinatoryki .. na trapez
12 lis 22:43
Inka: Dziekuje .
12 lis 22:44