dzielenie wielomianów modulo 5
Zeugl: Działanie modulo 5 w pierścieniu Z5[X].
3x5 + 2x2 + x + 3 : 2x2 + 1
Niestety mam ciemność, o ile obliczenie, że pierwszy wyraz będzie równy 4x3 jakoś mi się
udało, o tyle odejmowanie już tak łatwo mi nie wychodzi i widzę rozbieżność z prezentowanym
rozwiązaniem
12 lis 20:51
jc: Proponowałbym dzielić przez (2x2+1)/2 = x2+3, a na koniec iloraz pomnożyć przez 2.
3x5+2x2+x+3=3x3(x2+3)+x3+2x2+x+3
=3x3(x2+3) + x(x2+3)+2x2+3x+3
=3x3(x2+3) + x(x2+3)+2(x2+3)+(3x+2)
=(3x3+x+2)(x2+3) + (3x+2)
Iloraz = 2(3x3+x+2)=x3+2x+4
Reszta = 3x+2
13 lis 08:24