czworościan w 3d
studenttt: https://snag.gy/VBAIpD.jpg
Tego zadania w ogóle nie rozumiem, nie mam żadnego punktu zahaczenia.
Pomocy!
12 lis 20:10
studenttt: miałem w sumie pomysł żeby wyznaczyć wektor AD i zobaczyć czy jest równoległy do tego wektora
[1,4,2] ale żadne rozwiąznie mi się nie zgadzało... POMOCY!
12 lis 20:19
studenttt: up
12 lis 20:36
Mila:
A=(−1,2,0),
B=(4,−1,1)
C=(1,2,1)
D(x,y,z)
AB
→[5,−3,1]
AC
→[2,0,1]
AD
→[x+1,y−2,z]
W:
5 −3 1
2 0 1
x+1 y−2 z
−−−
W=−3x−3y+6z+3
|x+y−2z−1|=2
sprawdzam punkt (−3,−6,−4)
|−3−6−2*(−4)−1|=|−9+8−1|=|−2|=2
AD
→[−3+1,−6−2,−4]=[−2,−8,−4] || [1,4,2]
(−3,−6,−4) może być wierzchołkiem D
sprawdzaj pozostałe
12 lis 20:55
studenttt: czyli jak V=/=2 to wtedy automatycznie nie będzie możliwością?
12 lis 21:11
studenttt: punkt z odpowiedzi 1 : V nie wyszło 2
punkt z odpowiedzi 3 : wyszedł wektor [2,8,8] czyli nie może być
punkt z odpowiedzi 4 : wyszedł wektor [3,−1,2] czyli też nie może być
dobrze kombinuje?
12 lis 21:15
Mila:
A=(−1,2,0)
podstawiasz wsp. punktu do równania:
|x+y−2z−1|=2
1) D=(1,10,4) ?
L=|1+10−2*4−1|=|11−9|=2
AD→=[2,8,4] || [1,4,2] pasuje!
2)
D=(2,1,2) ?
L=|2+1−2*2−1|=2
AD→[3,−1,2] nie odpowiada zał.
12 lis 21:37
studenttt: faktycznie, mój błąd rachunkowy
12 lis 21:45
studenttt: wiszę Ci piwo, Mila
12 lis 22:25
Mila:
Dziękuję, chociaż jestem abstynentką . Powodzenia
12 lis 22:27