wektory, studia
studenttt: https://snag.gy/8MpnYX.jpg
treść zadania w linku.
długość wektora v1 wyznaczyłem, ale nie wiem co dalej zrobić... wzór na cosinus między
wektorami raczej nieprzydatny, skoro mamy tyle niewiadomych...?
Pomocy!
12 lis 20:08
studenttt: może inaczej: czy to ten właśnie wzór będzie mi potrzebny, czy z czegoś innego skorzystać?
12 lis 20:17
studenttt: up
12 lis 20:34
studenttt: up
12 lis 20:59
Mila:
1)
|v
1|=
√1+52+12=
√27=3
√3
2)
| | 2π | |
|v1 x v2|=18=|v1|*|v2|*sin |
| |
| | 3 | |
√81*|v
2|=36
|v
2|=4
3)
v
2→=[4,y,z]
|v
2|=
√42+y2+z2
wtedy musiałoby być:
v
2=[4,0,0]
sprawdź wyznacznikiem wartość iloczynu wektorowego,
12 lis 21:26
studenttt: iloczyn wektorow v1 (1,5,−1) i v2 (4,0,0) wyszło mi (0,4,−20)
o to chodzilo?
12 lis 21:34
Mila:
Tak. Czyli nie może być.
√42+202≠18
12 lis 21:41