studenttt:

Mam takie coś:
z prostej l1 wyznaczam wektor v1=[4,3,1] i punkt p1=(1,9,3)
jak wyznaczyć płaszczyznę π mając takie dane? Czy jest to możliwe?
Dalej − jak wyznaczyć wektor normalny...?
czy w ogóle dobrze rozumuję?
Pozdrawiam
Mila:
l
1: prosta leży w pł. π
x=1+4t
y=9+3t
z=3+t, t∊R , A=(1,9,3) ∊π
k
1→=[4,3,1] wektor kierunkowy prostej l
1
l
2:
x=4+3s
y=−10+2s
z=5−s, s∊R , B=(4,−10,5) ∊l
2
k
2→=[3,2,−1] wektor kierunkowy prostej l
2
l
2 ||π
−−−−−−−−−−−−
1) Równanie płaszczyzny π
n
→=[4,3,1] x [3,2,−1]=[−5,7,−1] || [5,−7,1]
n
→=[5,−7,1] i A=(1,9,3) ∊π
5*(x−1)−7*(y−9)+1*(z−3)=0
5x−5−7y+63+z−3=0
π : 5x−7y+z+55=0
2) P(−6,4,3)
5*(−6)−7*4+3+55=−30−28+58=0
P∊π
3) B=(4,−10,5) ∊l
2
| | |5*4−7*(−10)+5+55| | |
d(B,π)= |
| = |
| | √52+72+12 | |
| | |20+70+60| | | 150 | | 30 | |
= |
| = |
| = |
| =10√3 |
| | √75 | | 5√3 | | √3 | |
posprawdzaj rachunki i wybieraj odpowiedzi.