zasada włączeń i wyłączeń - ciągi
asdf: Ile jest różnych ciągów długości 2n takich, że każda liczba i ∈ {1, . . . , n} występuje
dokładnie dwa razy, przy czym żadne dwa kolejne wyrazy nie są równe.
Skorzystać z zasady włączeń i wyłączeń.
12 lis 19:54
Adamm:
| (2n)! | | | (2n−1)! | |
| − ( |
| − |
| 2n | | 2n−1 | |
| | | (2n−2)! | | | |
− |
| + ... + (−1)n+1 | n!) |
| | 2n−2 | | |
12 lis 21:30
asdf: Próbuję sobie to wyobrazić, jednak potrzebuję rozwinięcia poszczególnych składników

Czy mógłbyś prosze opisać po krótce jak do tego doszedłeś?
12 lis 22:01
asdf: podbij
13 lis 18:31
jc: Wszystkich ciągów mamy (2n)!/2
n.
Po prostu rozkładasz liczby 1,1',2,2',...,n,n'
na (2n)!, ale k i k' to to samo więc wszystko dzielisz przez 2
n.
Pomyśl teraz, że k liczb źle leży. Niech to będą ustalone liczby.
| | (2n−k)! | |
Takich ciągów mamy |
| . |
| | 2n−k | |
| | | |
Ale k liczb możemy wybrać na | sposobów. |
| | |
13 lis 18:54
asdf: No tak, jakie to proste....
Dziekuję pięknie!
13 lis 19:36
jc: Mamy jeszcze wzór rekurencyjny.
x1=0, x2=1, xn+1=(2n+1)xn+xn−1 dla n ≥ 1.
Wynik zadania = xn*n!
x3=5
x4=7*5+1=36
a więc dla n=4 mamy 36*24 ciągów.
13 lis 19:59
asdf: Jeszcze takie pytanie mi naszło podczas analizy tego:
"Pomyśl teraz, że k liczb źle leży. Niech to będą ustalone liczby"
dlaczego wybieramy k liczb z n wszystkich skoro mamy 2n wszystkich?
13 lis 23:11
jc: Wybierasz liczby, nie miejsca. Masz n liczb, a każda z nich powtarza się dwa razy.
13 lis 23:19
asdf: a z tym ze sie na przemian zamienia to + to − to z czego wynika?
13 lis 23:46
asdf: znaczy... wiem, że tak jest w zasadzie włączeń i wyłączeń, jednak nie potrafie tego sobie
wyobrazić na tym konkrentym przykładzie
13 lis 23:51