Mam do rozwiązania dwa zadania z testu wielokrotnego wyboru:
Klaudia : Zadanie 1.
Dane są zbiory punktów płaszczyzny:
| | −2 | |
A ={(x,y) : y ≥ |
| x +4 i y≥ −2x +8} |
| | 3 | |
oraz
Lm ={(x,y) : x + y = m},
gdzie m jest dowolną liczbą rzeczywistą.
Wówczas
a) A∩L
6 = ∅
b) A∩L
1 = ∅
c) A∩L
m = ∅ dla każdego m < 5
d) A∩L
4 = ∅
Zadanie 2.
Na płaszczyźnie dany jest dowolny okrąg. Wykres funkcji y = cosx może przecinać ten okrąg
a) najwyżej w czterech punktach
b) najwyżej w trzech punktach
c) w więcej niż 100 punktach
d) najwyżej w dwóch punktach
Bardzo proszę o rozwiązanie
12 lis 19:35
12 lis 19:51
iteRacj@: zbiór A to fioletowy obszar
12 lis 19:52
Klaudia: Nwm jak to. Załamka
12 lis 20:02
iteRacj@:
czarna prosta to Lm
fioletowe przecięcia półpłaszczyzn to zbiór A
Widać, że albo nie mają punktów wspólnych (dla jakiego m?) albo taki punkt jest jeden albo jest
ich nieskończenie wiele.
Czy to widzisz?
12 lis 20:10
Klaudia: Niestety nie
12 lis 20:12
Klaudia: A to 2? Jest w stanie ktoś rozwiązać?
12 lis 20:21
iteRacj@:
dla m=5 jest jeden punkt wspólny
dla m<5 brak punktów wspólnych
12 lis 20:28
Klaudia: Czyli w pierwszym odp c?
12 lis 20:29
iteRacj@:
jeśli brak punktów wspólnych dla m<5 to tym samym dla m=1 i dla m=4
12 lis 20:32
Klaudia: A w 2?
12 lis 20:33
iteRacj@: w 2/ odp.C
12 lis 22:24