dana jest funkcja f(x) = -x2 - 2x + 3
Monika: Dana jest funkcja f(x) = −x2 − 2x + 3
a) Znajdź jej miejsca zerowe
b) Znajdź współrzędne wierzchołka
c) Narysuj wykres funkcji
d) Napisz wzór osi symetrii paraboli
e) Podaj jej postać iloczynową
f) Podaj postać kanoniczną
g) Znajdź wartość największą i najmniejszą w przedziale <−3,2>
h) Dla jakich argumentów f(x)>0
12 lis 19:14
Inka:

f(x)= −4x+3
a) −4x+3=0
−4x=−3
b d e f ) nie mozna wyznaczyc bo to funkcja liniowa
g)
f(−3)= −4(−3)+3=15 o max
f(2)= −8+3= −5 to min
h) −4x+3>0
−4x>−3
12 lis 19:26
12 lis 19:26