Wyznacz ekstrema funkcji
Ania: | | x2−3 | |
Witajcie, jak wyznaczyć ekstrema funkcji g(x) = |
| . Bardzo proszę o pomoc |
| | x−2 | |
| | x2−4x+3 | |
pochodna chyba wychodzi |
| |
| | (x−2)2 | |
12 lis 18:48
PW: | | x2−4+1 | | (x−2)(x+2) | | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x)= |
| = |
| + |
| = x+2+ |
| = x−2+ |
| +4. |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Wiadomo, że dla x−2>0
przy czym równość ma miejsce dla x−2=1, czyli dla x=3. Wniosek:
− dla x>2 jest g(x)≥2+4=6, przy czym równość g(x)=6 ma miejsce dla x=3.
Wiadomo, że dla x−2<0 prawdziwa jest nierówność "podobna do (2)" − przypomnij ją sobie i
zadanie będzie rozwiązane bez użycia pochodnej
12 lis 19:08
Ania: Skąd się wzięło x
2−4+1

?
12 lis 19:13
PW: Z głowy czyli z niczego. Chciałem mieć −4, to napisałem −4+1 zamiast −3.
12 lis 19:15
Iga: Przyrownaj pochodną do 0. I sprawdź czy zmienia znak z plusa na minus, czy odwrotnie
12 lis 21:44