kombinatoryka
Inka: Wypisz wszystkie funkcje f X→Y gdzie
a) X= {1,2 3} Y={a,b}
b) X={a,b} Y= {1,2,3}
czy mozna policzyc ile jest takich funkcji bez wypisywania ?
Uwazam ze mozna policzyc ilosc tych funkcji
a) 23=8
b)= 32=9
ale jak to wypisac ?
12 lis 18:10
janek191:
a) Np.
f1 = {(1,a),(2,a),(3,a)}
f2 ={ (1,b),(2,b),(3,b)}
f3 = { 1,a),(2,a),(3,b)}
itd.
12 lis 18:13
Inka: A jak rozpisac b)?
Musimy miec tutaj ciagi dwuwyrazowe
jesli mozesz rozpisz do konca
12 lis 18:26
nieśmiały:
f1 = {(a,1),(b,1)}
f2 = {(a,1),(b,2)}
f3 = {(a,1),(b,3)}
f4 = {(a,2),(b,1)}
f5 = {(a,2),(b,2)}
f6 = {(a,2),(b,3)}
f7 = {(a,3),(b,1)}
f8 = {(a,3),(b,2)}
f9 = {(a,3),(b,3)}
12 lis 19:35
Inka: Dziekuje .
12 lis 19:36