matematykaszkolna.pl
badanie przebiegu zmienności funkcji, studia gabrysia_12: 1. Wyznaczyć przedziały wypukłości, wklęsłośći oraz punkty przegięcia funkcji f(x)= e2x+x4−3x+1 Druga pochodna wyszła mi 4e2x+12x2 i nie wiem jak wyzanczyć miejsca zerowe. Podpowie ktoś ? ps. tam jest e do potęgi −2x 2.Wyznaczyć przedziały wypukłości, wklęsłośći, punkty przegięcia i monotoniczność funkcji f(x)= lnx−x2+5 Wyszło mi, że druga pochodna nie ma miejsc zerowych i jest ujemna dla całej dziedziny, pierwsza pochodna zeruje się w −√2/2 i √2/2, jest dodatnia od 0 do √2/2, i ujemna od √2/2 do nieskończoności, w pkt x=0 funkcja osiąga max lokalne i punkt przegięcia
12 lis 17:25
iteRacj@: 1/ 4e−2x+12x2=0 e−2x+3x2=0 e−2x=−3x2 lewa strona równania dodatnia ← → prawa strona równania niedodatnia (ujemna lub zero) brak miejsc zerowych, brak punktów przegięcia funkcji
12 lis 17:47
iteRacj@: zad.2/ trzeba zacząć od dziedziny funkcji D=R+ − dziedziny pochodnych muszą się zawierać w D, − 0 nie należy do dziedziny funkcji, więc nie należy do dziedziny pierwszej pochodnej D' ani do dziedziny drugiej pochodnej D" − nie ma tam ani maksimum lokalnego ani punktu przegięcia ani obu naraz (!)
12 lis 18:32
gabrysia_12: Rzeczywiście zapomniałam spojrzeć na dziedznę. A co dzieje sie z punktem 22 ?
12 lis 20:59
iteRacj@: rysunek
 2 
pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny więc dla x=

funkcja osiąga maksimum
 2 
lokalne, to jest jedyne ekstremum lokalne tej funkcji, punktów przegięcia nie ma
12 lis 21:48
gabrysia_12: Ok, dziękuję bardzo!😀
12 lis 22:15