rozklad na ulamki proste
helena: rozłóż na ułamki proste
jak rozłożyć te funkcje jeśli licznik jest większy od mianownika ?
12 lis 16:14
helena: wtedy wychodzi A=3 B=−2 i C=2 ale koniec koncow jak sprawdzam do wspólnego mianownika to nie
wychodzi mi ten sam wynik
12 lis 16:25
grzest:
| x4+2x2−4x−1 | | 2x | | 3 | |
| = x+2+ |
| + |
| . |
| x3−2x2+x−2 | | x2+1 | | x−2 | |
12 lis 18:19
helena: a moglbys to rozwinąć ?
12 lis 20:35
grzest: Zauważ, że stopień licznika jest większy od stopnia mianownika. Musisz więc podzielić licznik
przez mianownik.
W wyniku dzielenia otrzymasz
| x4+2x&2−4x−1 | | 5x2−4x+3 | |
| = x+2+ |
| . |
| x3−2x2+x−2 | | x3−2x2+x−2 | |
Następnie rozwijasz resztę z dzielenia:
| 5x2−4x+3 | | 5x2−4x+3 | | Ax+B | | C | |
| = |
| = |
| + |
| . |
| x3−2x2+x−2 | | (x2+1)(x−2) | | x2+1 | | x−2 | |
I tyle.
12 lis 21:46
grzest: Wyniki obliczeń są znane: A=2, B=0, C=3. Powodzenia.
12 lis 22:10