Zbadać czy funkcja jest różnowartościowa i na zbiór
uuuu: Zbadać czy funkcja jest różnowartościowa i na zbiór
f: R2→R2
f(x1,x2)=(x1+x2,x1x2)
12 lis 15:50
PW: f(1,2)=(1+2, 1•2) = (3, 2)
f(2,1)=(3, 2)
− to jest kontrprzykład do pytania o różnowartościowość.
12 lis 16:10
Adamm: Było
12 lis 16:39
Re: Trzeba zrobić rysunek przeciwdziedziny
12 lis 17:03
uuuu: Głównie zatrzymuje mnie tutaj sprawdzenie czy funkcja jest na zbiór. Przy wyznaczaniu dziedziny
zatrzymuje się na układzie równań:
x1=y1−x2
y2=x2y1−x22
(x1,x2)∊R2
Tutaj mam inny przykład jak to rozwiązywałem i chciałbym w/w przykład zrobić w taki sam sposób.
f:R2→R2
f(x1,x2)=(x1+2x2 ; x1−x22)
Przeciwdziedzina:
(y1;y2)=f(x1,x2)
(x1,x2)∊Df
y1=x1+2x2
y2=x1−x22
(x1,x2)∊R2
x1=y1−2x2
y2=y1−2x2−x22 / +1
(x1,x2)∊R2
x1=y1−2x2
x22+2x2+1=y2−y1+1
(x1,x2)∊R2
x1=y1−2x2
(x2+1)2=y2−y1+1
(x1,x2)∊R2
x1=y1−2x2
y2−y1+1≥0
|x2+1|=√y2−y1+1
(x1,x2)∊R2
y2−y1+1≥0 = Pf
Stąd mamy, że Pf≠R2
12 lis 18:08
PW: Masz odpowiedzieć na pytanie:
− Czy dla dowolnej pary liczb rzeczywistych (u, v) istnieje taka (x
1, x
2), że
f(x
1, x
2) = (u, v)
czyli
x
1+x
2=u ∧ x
1x
2=v.
Rozwiązujemy ten układ równań (niewiadome x
1, x
2, parametry u, v).
x
2=u−x
1
x
1(u−x
1)=v
−x
12+ux
1−v=0
Δ=u
2−4v
Widać, że Δ<0 gdy u
2<4v − układ równań nie ma rozwiązań.
Przykład:
| | 1 | |
u=1, v= |
| − nie ma (x1, x2), dla której f(x1, x2) = (u, v), inaczej mówiąc układ |
| | 2 | |
nie ma rozwiązań.
12 lis 18:48