Obliczyć granicę ciągu:
lukas: Obliczyć granicę ciągu:
lim (√n4+3n−5−n2+4) gdzie n→∞
12 lis 15:18
janek191:
| | n4 + 3n − 5 − ( n4 − 8 n2 + 16) | |
an = |
| = |
| | √n4 + 3n − 5 + n2 − 4 | |
| | 8 n2 +3 n −21 | |
= |
| = |
| | √n4 +3n − 5 + n2 − 4 | |
| | | |
= |
| |
| | √1 + 3n3 − 5n4 + 1 − 4n2 | |
więc
| | 8 + 0 − 0 | |
lim an = |
| = 4 |
| | √1 + 0 − 0 + 1 − 0 | |
n→
∞
12 lis 17:59
lukas: Dlaczego w mianowniku jest n2−4 ,a nie n2+4 ?
12 lis 19:01
lukas: Dzięki za rozwiązanie

Już widzę dlaczego jest tam znak (−)
12 lis 19:07