matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ende:
x+
√
x
2
+x
x(1+
√
1+
1
x
lim
x→
∞
= lim
x→
∞
= lim
x→
∞
1+
√
1+
1
x
=2
x
x
Obliczyłem taką granicę, a teraz chcę obliczyć, gdy lim
x→−
∞
. Powinno wyjść 0, ale jakoś mi nie wychodzi. Mógłby ktoś pomóc?
12 lis 13:58
ICSP:
√
x
2
+ x
= |x|
√
1 + 1/x
więc dla x < 0 będziesz miał
x(1 −
√
1 + 1/x
)
lim
x→−
∞
x
12 lis 14:03
ende:
Dziękuję!
12 lis 14:07