Jak "odwrócić" algorytm euklidesa?
Sebek: Cześć mam prośbę czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak z czegoś takiego: NWD (11, 16) korzystając
z algorytmu Euklidesa:
16 = 1 · 11 + 5
11 = 2 · 5 + 1
5 = 4 · 1 + 1
1 = 1 · 1 + 0
NWD (11, 16) = 1
Powstaje to 1 = 5 – 4 · 1 = 5 – 4 · (11 – 2 · 5) = 5 – 4 · 11 + 8 · 5 = 9 · 5 – 4 · 11 = 9 ·
(16 – 1 · 11) – 4 · 11 = 9 · 16 – 9 · 11 – 4 · 11 = 9 · 16 – 13 · 11
Początek rozumiem po prostu nie wiem jak to 5 – 4 · (11 – 2 · 5) = 5 – 4 · 11 + 8 · 5
12 lis 11:30
Adamm:
11 = 2*5 + 1
tu już można zakończyć algorytm
12 lis 11:32
Sebek: ale cały czas nie wiem skąd z nawiasu (11−2*5) wyszło 11+8*5
12 lis 11:44
Adamm:
1 = 11−2*5 = 11−2*(16−11) = 11 − 2*16+2*11 = 3*11−2*16
−2*(16−11) = − 2*16+2*11
dlaczego?
mnożenie jest łączne z dodawaniem
(−2)*16+(−2)*(−11)
−2*16+2*11
12 lis 11:47
Jerzy:
−4*(11 − 2*5) = −4*11 − 4*2*5 = − 4*11 + 8*5
12 lis 11:48
Jerzy:
To co napisałeś 11:44 to bzdura.
12 lis 11:49