matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż równość
ola:
√
8+2
√
10+2
√
5
+
√
8−2
√
10+2
√
5
=
√
2
(1+
√
5
)
12 lis 10:32
PW:
Mamy udowodnić równość
√
a
+
√
b
=c, równoważnie a+2
√
ab
+b=c
2
U nas a+b=16+4
√
5
, natomiast c
2
=12+4
√
5
. Równość 16+4
√
5
+2
√
ab
=12+4
√
5
jest fałszywa.
12 lis 15:40