matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Iga:
lnx
Oblicz granicę dla x dążące do 0+ z
cosx−1
12 lis 09:11
Iga:
.
12 lis 11:45
grzest:
lim
x→0
+
ln x =−
∞
lim
x→0
+
cos x −1 = 0
−
ln x
lim
x→0
+
=+
∞
.
cos x − 1
12 lis 12:06
Iga:
Nie rozumiem 😞
∞
Przecież
jest wyrażeniem nieokreślonym.
0
12 lis 20:52
grzest:
No to może tak:
∞
1
=
∞
=
∞
*
∞
=
∞
.
0
0
12 lis 21:23
Iga:
Ok, dzięki
12 lis 21:28