zasada włączania wyłączania - zadanko 'ile jest roznych'
asdf: Ile jest roznych informatyków, filozofów i ludożerców na pewnej wyspie, na której mieszka 300
dzikusów, z których każdy jest informatykiem, filozofem lub ludożercą, jeżeli połowa
ludożerców to filozofowie, połowa filozofów to informatycy, połowa informatyków to ludożercy,
a żaden z ludożerców nie zajmuje się filozofią i informatyką jednocześnie.
Skorzystać z zasady włączania o wyłączania. Tego kompletnie nie wiem jak ruszyć, prosze o pomoc
Pytający:
300=|F∪i∪L|=|F|+|i|+|L|−|F∩i|−|F∩L|−|i∩L|+|F∩i∩L|
"żaden z ludożerców nie zajmuje się filozofią i informatyką jednocześnie" ⇒ |F∩i∩L|=0
| | |i| | |
"połowa informatyków to ludożercy" ⇒ |
| =|i∩L|=|i∩L'| |
| | 2 | |
| | |F| | |
"połowa filozofów to informatycy" ⇒ |
| =|F∩i|=|F∩i'| |
| | 2 | |
| | |L| | |
"połowa ludożerców to filozofowie" ⇒ |
| =|F∩L|=|F'∩L| |
| | 2 | |
600=|F|+|i|+|L|
Wystarczy jeszcze pokazać, że |F|=|i|=|L|, a stąd |F|=|i|=|L|=200. //
https://www.matematyka.pl/52401.htm