matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba zespolona
:c:
Potrzebuję zapisać wyrażenie w postaci trygonometrycznej
5π
5π
2(cos
+sin
i) w postaci Re+Im
12
12
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
11 lis 23:38
Mila:
√
2+
√
3
1) sin(5π/12)=
2
√
2−
√
3
cos(5π/12)=
z tablic
2
albo 2) liczysz pracowicie z wzoru: cos(2x)=cos
2
x−sin
2
x
5π
5π
cos
=1−2sin
2
6
12
11 lis 23:53