Wyznacz asymptotę ukośną (jeśli istnieje) funkcji y=
−x−3
y=ax+b
x2+8
−x−3
x2+8
x+8
∞
a=lim x→∞
=lim x→∞
=lim x→∞
=[
]
x
x(−x−3)
−x−3
∞
Wyrażenie nieoznaczone=brak asymptoty ukośnej. Czy może coś źle policzyłem? Z góry dzięki i
pozdrawiam
11 lis 22:58
iteRacj@:
ostatnie przekształcenie źle!
f(x)
limx→∞
=−1
x
11 lis 23:49
iteRacj@:
wykres funkcji ma asymptotę ukośną y=−x+3
warto obliczenia porównywać z wykresem, łatwiej wyłapać błąd,
u Ciebie źle policzona granica
na tej stronie można sprawdzać istnienie asymptot
https://www.cymath.com/answer?q=y%3D%28x%5E2%2B8%29%2F%28-x-3%29%3Aasymptotes
asymptota ukośna jest tam inaczej wyliczona, ale jej istnienie można potwierdzić