matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć funkcję odwrotną:
lukas:
Wyznaczyć funkcję odwrotną :
tg
2
x
f(x)=
sin
2
x
tg
2
x
y=
/ czy można w tym miejscu zastosować obustronne pierwiastkowanie?
sin
2
x
wtedy wyglądałoby to tak:
tgx
√
y
=
sinx
i ostatecznie po przekształceniu wychodzi mi taka funkcja:
1
h(x)= arccos (
)
√
y
11 lis 21:50
Jerzy:
sinx
Sugerowałbym zacząć od: tgx =
cosx
11 lis 22:17
lukas:
sin
2
x
1
y=
*
cos
2
x
sin
2
x
1
cos
2
x=
y
co dalej można zrobić z tym równaniem?
11 lis 23:21