Wykresy funkcji
pheri: Jeszcze jedno pytanie co do rysowania wykresów funkcji

Mam taki przykład:
| | ⎧ | 23x2−83x+2, gdy |2x−5|≤3 | |
| f(x)= | ⎩ | 4−2|x−3|, gdy |2x−5|>3 |
|
| | 2 | | 8 | |
(tam jest |
| oraz |
| , tak zapisałem, poniewaz inaczej to mi sie to wszystko rozłazi) |
| | 3 | | 3 | |
| | ⎧ | 23x2−83x+2, gdy x∊<1;4> | |
| f(x)= | ⎩ | 4−2|x−3|, gdy x∊(−∞;1) ∪ (4;+∞) |
|
I wlasnie co teraz z tą wartością bezwzględna we wzorze funkcji na dole?
Mam rozpatrzec jaki znak przyjmuje w danych przedziałach?
11 lis 20:51
PW: No tak, po prostu zrobić trzy przepisy na funkcję, z tego dolnego dwa różne (na dwóch
przedziałach).
11 lis 20:55
pheri: | | ⎧ | 23x2−83x+2, gdy x∊<1;4> | |
| f(x)= | ⎨ | 2x−8, gdy x∊(−∞;1) |
|
| | ⎩ | −2x+10, gdy x∊(4;+∞) | |
W ten sposób?
11 lis 20:57
PW: Gdy x>4 to |x−3|=x−3 i przepis na funkcję ma postać
f(x) = 4−2(x−3)
f(x) = −2x+10 − zgadza się

gdy x<1, to |x−3| = −x+3 i przepis ma postać
f(x) = 4−2(−x+3)
f(x) = 2x−2 − masz błąd rachunkowy.
11 lis 21:06
pheri: PW, dziekuje za pomoc
11 lis 21:21