Równanie - błąd w obliczeniach
Adrian: Witam
√10x+6+x=9 D=<−3/5;
∞)
√10x+6=9−x
10x+6=81−18x+x
2, 10x+6>=0, bo x>=−3/5
x
2−28x+75=0
Δ=484
x=3 lub x=25
Lecz 25 nie powinno być rozwiązaniem. Może ktoś wskazać błąd?
the foxi:
podniosłeś obie strony do kwadratu nie mając pewności czy 9−x jest dodatnie
9−25=−16
to ten sam błąd co:
x=5
x
2=25
x=5 oraz x=−5
podnosząc do kwadratu dodałeś jedno fałszywe rozwiązanie
możesz rozwiązywać równania podnosząc obie strony do kwadratu, jest to dozwolone, ale tylko pod
warunkiem, że na końcu sprawdzisz, czy otrzymane liczby rzeczywiście spełniają równanie