Udowodnij nierownosc
ANKA: Udowodnij nierówność
√8+2√3=√4+√13 + √4−√13
11 lis 18:39
iteRacj@:
zrobię coś przeciwnego, sprawdzę prawdziwość równości
√8+2√3=√4+√13+√4−√13
obie strony równania są dodatnie, podnoszę stronami do kwadratu
8+2√3=4+√13+2√(4−√13)(4+√13)+4−√13
8+2√3=4+2√(4−√13)(4+√13)+4
8+2√3=4+2√16−13+4
8+2√3=8+2√3
11 lis 18:53
ICSP: P = √4 + √13 + √4 − √13 = √ 4 + √13 + 2√ (4 + √13)(4 − √13) + 4 − √13 =
= √8 + 2√16 − 13 = L
11 lis 18:54
Mila:
Ja widzę równość
√8+2√3=
?√4+√13+
√4−√13 /
2
8+2
√3=
?4+
√13+2*
√(4+√13)*(4−√13)+4−
√13
8+2
√3=8+2
√16−13
8+2
√3=8+2
√3 równość prawdziwa
11 lis 18:56
ANKA: Dzięki
11 lis 18:56
ICSP: To podnoszenie do kwadratu jest ryzykowne.
11 lis 18:58
iteRacj@:
czemu?
11 lis 19:00
ICSP: 1 = 1 // 2 ⇒ 1 = 1
ale też
(−1) = 1 // 2 ⇒ 1 = 1
Czyli podnosząc do kwadratu z równości fałszywej możemy zrobić równość prawdziwa.
11 lis 19:03
iteRacj@:
a taki warunek, jaki napisałam:
obie strony równania są dodatnie
nie gwarantuje poprawności?
11 lis 19:05
ICSP: gwarantuje ( funkcja f(x) = x2 dla liczb dodatnich jest iniekcją).
11 lis 19:07
iteRacj@:
dziękuję za wyjaśnienia
11 lis 19:12