Wszystkie ściany sześcianu są pokolorowane. Sześcian pocięto na 1000 małych, jed
jan: Wszystkie ściany sześcianu są pokolorowane.
Sześcian pocięto na 1000 małych, jednakowych sześcianików, które potem wymieszano.
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wybrany losowo sześcianik będzie miał dokładnie dwie
pokolorowane ściany.
11 lis 18:31
Mila:

V=1000j
3
a=10
1)
Na każdej krawędzi będzie 8 sześcianików pomalowanych z dwóch stron
12*8=96
Rozważ wszystkie przypadki , na pewno przyda się.
2)
Dwa narożne są pomalowane z trzech stron. ( razem 8)
...
....
11 lis 18:44
jan: dzieki
11 lis 20:03