11 lis 15:53
kawa: pomnóż przez 3
11 lis 15:54
Asia: ale banał
11 lis 15:56
misieq: tak tez zrobilem, ale mam zagwostke co do tych nawiasow. Jesli pomnoze przez 3 to z tego
drugiego zostanie samo x+5, a z tego pierwszego? (x+5)2 ?
11 lis 15:56
kawa: włącz czwórki do licznikow
z pierwszego wyjdzie ci 4(x+5)2 a z drugiego −4(x+5) i na koncu 1*3, zatem +3
11 lis 15:59
11 lis 16:00
kawa: | 4(x+5)2 | | 12(x+5) | |
| − |
| +1=0 /*9 |
| 9 | | 9 | |
4(x
2+10x+25)−12x−60+9=0
4x
2+40x+100−12x−51=0
4x
2+28x+49=0
Δ=784−784=0
11 lis 16:06
misieq: Dziekuje Ci pieknie
11 lis 16:09
misieq: A tutaj ktos pomoze?
(x−p2)2 + 3(x−p2) = 28
p−pierwiastek
11 lis 16:16
kawa: przyjmujemy p jako x−√2
czyli: p2+3p=28
p2+3p−28=0
Δ=121=112
p1=−7 v p2=4
teraz pod p podstawiasz x−√2, czyli to co przyjales na poczatku
x−√2=−7 v x−√2=4
x=−7+√2 v x=4+√2
x=√2−7 v x=4+√2
x∊{√2−7,4+√2}
11 lis 16:22
misieq: Dzieki wielkie, mam jeszcze pytanko co do tego pierwszego przykladu. Mianowicie, skad wziely
sie 9 w mianownikach?
11 lis 16:24
kawa: pierwszy ułamek piętrowy podnoszony był do kwadratu, więc zarówno licznik jak i mianownik
podnosilismy do kwadratu − stąd w mianowniku 9, poniewaz 32=9
w drugim ułamku piętrowym pomnożyłem zarówno licznik jak i mianownik razy 3, żeby podczas
pozbywania się ułamków były łatwiejsze rachunki
11 lis 16:27
misieq: Ok, wszystko juz rozumiem. Jeszcze raz wielkie dzieki
11 lis 16:28
kawa: nie ma sprawy!
11 lis 16:29