kwadrat
kwadrat:
W kwadracie ABCD punkty E i F są środkami odpowiednio boków BC i DC
Łącząc punkty A,B, i F oraz A,D i E otrzymano trójkąty równoramienne ADE i ABF
Jaką część pola kwadratu stanowi pole części wspólnej tych trójkątów
11 lis 14:51
Eta:

Jeden ze sposobów : analitycznie
Umieszczamy kwadrat w układzie współrzędnych ( jak na rys.) o boku długości np: 2
A(0,0) , B(2,0), C(2,2),D(0,2), E(2,1), F(1,2)
równania prostych:
AC: y=x , AE: y=2x, DE: y=−0,5x+2
Rozwiązując układy równań:
| ⎧ | y=2x | |
N(x,y) : | ⎩ | y=−0,5x+2 |
|
| ⎧ | y=x | |
i M(x,y) : | ⎩ | y=−0,5x+2 |
|
............
| 4 | | 8 | | 4 | | 4 | |
N( |
| , |
| ) i M( |
| , |
| ) |
| 5 | | 5 | | 3 | | 3 | |
Wyznaczamy długości
| 4√5 | | 4√5 | |
|MN|=...= |
| i |AN|= |
| |
| 15 | | 5 | |
| 4√5 | | 4√5 | | 16 | |
S= 2P(ANM) = |
| * |
| = |
| i P(ABCD)=4 |
| 15 | | 5 | | 15 | |
==============
11 lis 17:10
Eta:
Uogólniając na kwadrat o boku "2a"
| 16 | |
S= |
| a2 i P(ABCD)=4a2 |
| 15 | |
===========
11 lis 17:15
Mila:

Do sposobu
Ety dołączam II sposób z wykorzystaniem podobieństwa Δ.
P− pole kwadratu
| 1 | |
1)ΔDNF∼ΔDNA w skali k= |
| ( Δprostokątne podobne do ΔADF) |
| 2 | |
P
ΔDNF=u, P
ΔDNA=4u
2)
W ΔADF: y
2=x*2y ⇔y=2x⇔2y=4x
P
ANM=4*P
ΔFNM− Δ mają tę samą wysokość
3)
| 1 | | 4 | | 1 | |
9s+4u= |
| P ⇔9s+ |
| P= |
| P |
| 2 | | 20 | | 2 | |
==========
================
11 lis 20:55
Eta:
11 lis 22:14
an:

Dla uproszczenia opisów AB=1
DE || AH
FB || EG
| h2 | | h1 | | 4 | |
P=1*1−2*1* |
| −2*1* |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 15 | |
12 lis 00:07