matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Jakub:
Oblicz granicę
π
1
lim
x →
(tgx)
cały tgx jest to potęgi tego
2
π
x−
2
ln(tgx)
= e
x−π/2
ln(tgx)
= H =
x−π/2
1
Niestety dalej mi wychodzi
i chyba coś źle zrobiłem
tgx*(cosx)
2
11 lis 14:28
grzest:
ln(tgx)
.
x−π/2
Nie możesz zastosować reguły de l’Hospitala w ten sposób, gdyż przy x→π/2 licznik →
∞
a mianownik do 0.
11 lis 17:34