matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj pierwiastki(liczby zespolone)
Probematyk:
Podaj pierwiastki z x
3
+1 Dział liczby zespolone. ktoś by mógł rozpisać sposób liczenia takich pierwiastków? Z góry dziękuje
11 lis 13:22
Pytający:
x∊ℂ x
3
+1=0 x
3
=−1=e
iπ
x∊{e
(iπ+2kπ)/3
: k∊ℤ}
11 lis 17:23