grupy
grupy:
A={id, (1,2)(3,4), (1,3,)(2,4), (1,4)(2,3)}; K4={id, O180o, S1, S2}
f: A→K4; f−izomorfizm
f(id)=id
f((1,2)(3,4))=S1
f((1,3,)(2,4))=O180o
f((1,4)(2,3))=S2
Dla kazdego a, b ∊A f(ab)=f(a)f(b)
Jak to pokazac?
Sprawdzac kazde po kolei czy mozna jakos szybciej?
11 lis 07:44
grupy: ?
12 lis 13:52
grupy: ?
13 lis 07:58
jc: Numerujesz wierzchołki kwadratu
1−−−−2
| |
| |
4−−−−3
Identyczność wszystko pozostawia na miejscu
Symetria względem osi pionowej: (1,2)(3,4)
Symetria względem osi poziomej: (1,4)(2,3)
Symetria względem środka: (1,3)(2,4)
Widać chyba, że to tylko inne spojrzenie na to samo.
Każda próba formalnego dowodu tylko zaciemniłaby jasny obraz.
13 lis 08:11