zasada włączeń i wyłączeń
asdf: Następne zadanie z zasady włączeń i wyłączeń − tym razem prosze tylko o wskazówki czym jest
A1, A1∩A2 itp
Na ile różnych sposobów można rozsadzić cztery małżeństwa przy okrągłym stole, tak aby żadne
dwie kobiety nie siedziały naprzeciw siebie?
11 lis 01:42
Rivit: Podbijam
11 lis 11:38
asdf: podbijam
11 lis 19:15
Pytający:
A
i // naprzeciwko kobiety z i−tego małżeństwa siedzi kobieta
|Ω|−|A
1∪A
2∪A
3∪A
4|=
| | | | | | | | | |
=|Ω|−( | |A1|− | |A1∩A2|+ | |A1∩A2∩A3|− | |A1∩A2∩A3∩A4|)=... |
| | | | | |
11 lis 19:50
asdf: No dobrze, a moglbys to wyjasnic troche jeszcze, bo jednak nie rozumiem do konca

|A
1| wychodzi mi −−− 3* 6!
Moje rozumowanie:
mamy zafiksowana jedna kobiete, naprzeciw niej mozemy posadzic kobiety na 3 sposoby. Reszte
osob permutujemy i mamy 6!
Tak?
11 lis 20:16
asdf: |A1∩A2| = 2 * 4!
dwie mamy zafiksowane, naprzeeciwko ich mozemy posadzic 2 kobiety na 2 sposoby, reszta na 4!
sposobow
11 lis 20:24
asdf: Tylko mam problem z wyznaczeniem czesci wspolnej dla 3 kobiet i 4

Mógłby ktoś porpowiedzieć?
11 lis 21:15
Pytający:
Może żeby liczyć w ten sam sposób wszystkie przypadki ustalmy, że punktem odniesienia jest
mężczyzna z pary nr 1. Zatem pozostałe 7 miejsc stanowią:
• 1 miejsce naprzeciwko mężczyzny nr 1,
• 3 pozostałe pary miejsc naprzeciwległych.
Wtedy:
| |
// dobór kobiety do pary (dla kobiety nr 1) |
| |
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych dla tych 2 kobiet |
| |
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
5! // rozmieszczeń pozostałych 5 osób (poza mężczyzną nr 1, kobietą nr 1 i kobietą na przeciwko
niej)
Twój wynik, czyli 3*6! jest taki sam.
| | | | | | | | | |
•|A1∩A2|= | *2!*5!+ | *2! | *2!*3! |
| | | | |
// kobiety nr 1 i 2 naprzeciwko siebie:
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych dla kobiet nr 1 i 2 |
| |
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
5! // rozmieszczeń pozostałych 5 osób
// lub kobiety nr 1 i 2 nie naprzeciwko siebie:
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych (dla kobiety nr 1) |
| |
| |
// wybór kobiety do pary dla kobiety nr 1 (spośród kobiet nr 3 i 4) |
| |
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych (dla kobiety nr 2) |
| |
| |
// wybór kobiety do pary dla kobiety nr 2 (kobieta nr 3 lub 4, ta która nie została |
| |
wcześniej wybrana)
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
3! // rozmieszczeń pozostałych 3 osób
• dalej łatwo zauważyć, że |A
1∩A
2∩A
3|=|A
1∩A
2∩A
3∩A
4| // skoro 3 kobiety mają naprzeciwko
siebie kobietę, to muszą być przynajmniej 2 pary kobiet naprzeciwległych (a są 4 kobiety, więc
dokładnie 2 pary)
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych (dla kobiety nr 1) |
| |
| |
// wybór kobiety do pary dla kobiety nr 1 |
| |
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
| |
// wybór pary miejsc naprzeciwległych (dla 2 pozostałych kobiet) |
| |
| |
// wybór tych 2 kobiet (coby być konsekwentnym) |
| |
2! // rozmieszczeń tych kobiet na tych miejscach
3! // rozmieszczeń pozostałych 3 osób
|Ω|−|A
1∪A
2∪A
3∪A
4|=
=|Ω|−(4|A
1|−6|A
1∩A
2|+4|A
1∩A
2∩A
3|−|A
1∩A
2∩A
3∩A
4|)=
=5040−(4*2160−6*1008+3*432)=1152
O ile nigdzie się nie machnąłem.
11 lis 23:22
asdf: Serdeczne wielkie dzięki

!
11 lis 23:53