Równanie kwadratowe z parametrem
pheri: Sprawdzenie poprzedniego pytania odnosnie tego tematu:
Zadanie: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych równanie (m+2)x
2+(m−1)x+1=0 ma
dwa rozwiazania rzeczywiste.
| | 1 | |
I Jeżeli m=−2, to rownanie ma postac x= |
| |
| | 3 | |
Dla m=−2 rownanie ma tylko jedno rozwiazanie
v II Jezeli m≠−2, to rownanie jest kwadratowe i ma dwa rozwiazania rzeczywiste wtedy, gdy
jednoczesnie spelnione są warunki:
1° m≠−2
∧2° Δ≥0
ad 1°
m≠−2
m∊ℛ\{−2}
ad 2°
Δ=m
2−6m−7
Δ≥0
m
2−6m−7≥0
m∊(−
∞;−1> ∪ <7;+
∞)
Warunki 1° i 2° zachodzą rownoczesnie, gdy:
m∊(−
∞;−2) ∪ (−2;−1> u <7;+
∞)
Dla m∊(−
∞;−2) ∪ (−2;−1> u <7;+
∞) rownanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste.
Mialbym bardzo wielka prosbe − czy ktos moglby sprawdzic czy jest to w pelni dobrze rozwiązane?
I czy dobrze uwzglednilem tą −2 w koncowym rozwiazaniu, czy jednak powinienem ją tam ''dodac''?
10 lis 21:15
PW: Równanie jest kwadratowe i ma dwa rozwiązania, gdy jednoczesnie m≠−2 i Δ>0.
Δ=(m−1)2−4(m+2)=m2−2m+1−4m−8=m2−6m−7
Δ>0 ⇔ m2−6m−7>0 ⇔ (m+1)(m−7)>0 ⇔ m∊(−∞, −1)∪(7,∞)
Oba warunki są spełnione dla
m∊(−∞, −2)∪(−2, −1)∪(7,∞).
10 lis 21:26
pheri: Mnie uczono, że równanie ma dwa rozwiązania wtedy, gdy Δ≥0
A Δ>0 pojawiało się wtedy, gdy równanie miało mieć dwa różne rozwiązania
10 lis 22:33
PW: Dwa różne rozwiązania to "zbytek łaski". Jeżeli są dwa, to różne. Nie ma czegoś takiego
jak "dwa jednakowe rozwiązania".
Przyjmując taki sposób myślenia musielibyśmy postawić piątkę temu, kto mówi:
− Równanie
3x = 5
ma 100 jednakowych rozwiązań.
Źle cię uczono.
11 lis 12:12
Blee:
pheri −−− Ciebie uczono, o dwóch PIERWIASTKACH, a to nie to samo co ROZWIĄZANIA równania
11 lis 12:21
Blee:
PW ... uczono go dobrze, ale źle zapamiętał
11 lis 12:22
Adamm: pierwiastek równania to to samo co rozwiązanie równania
11 lis 12:23
Blee:
Adamm
wielomian W(x) = (x−2)2 posiada :
a) 2 pierwiastki
b) 1 rozwiązanie
11 lis 12:32
Blee:
pragnę zauważyć, że w zbiorze liczb zespolonych wielomian W(z) stopnia n posiada DOKŁADNIE n
pierwiastków (co nie musi się okrywać z tym, że równanie W(z) = 0 posiada dokładnie n
rozwiązań).
11 lis 12:33
PW: Równania nie miewają pierwiastków, lecz rozwiązania.
Pierwiastki miewają wielomiany.
Albo mówimy o rozwiązaniach równania, albo o pierwiastkach wielomianu. Nota bene pierwiastki
wielomianu też są różnymi liczbami. Nie ma czegoś takiego jak dwa jednakowe pierwiastki
wielomianu.
Przykład:
Wielomian
W(x) = (x−1)2(x−5)3
ma dwa pierwiastki: x1=1 oraz x2=5.
Powiada się, że wielomian ten ma pierwiastek podwójny x1 oraz pierwiastek potrójny x2 (żeby
opowiedzieć ile razy poszczególne czynniki występują w rozkładzie na czynniki pierwsze).
Pierwiastek potrójny nie oznacza, że są trzy jednakowe pierwiastki. Tak mówią ludzie,
którzy nie rozumieją zagadnienia i słabo posługują się językiem polskim.
11 lis 12:40
PW: Blee, nie widziałem Twojej wypowiedzi o pierwiastkach wielomianu zespolonego. Masz rację,
tak mówią, że dokładnie n pierwiastków licząc z krotnościami, ale to już nie jest dla
licealisty.
11 lis 12:43