ostroslup trojkatny
Zielona: w ostroslupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 8 cm krawędź boczna ostrosłupa
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni Oblicz objętość ostrosłupa
10 lis 21:00
Mila:
| | 2 | | 2 | | 8√3 | |
|AO|= |
| h= |
| *4√3= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2) Z ΔAOS: (ekierkowy− licz ) albo:
H=tg30
o*|AO|
| | √3 | | 8√3 | | 3*8 | | 8 | |
H= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
3)
| | 1 | | 82√3 | | 8 | | 64*2√3 | |
V= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 9 | |
=============
10 lis 21:31
Eta:

źle odczytałam treść
10 lis 21:39
Mila:
Trzeba było zostawić, dla uczennicy dobra zagadka, dlaczego była różnica w wynikach
10 lis 21:47
Zielona: dziekuje ^^ juzz rozumiem, ale ciezkie to bylo
10 lis 22:42
Mila:

Masz trochę wolnego więc wykorzystaj na naukę. To są proste zadania.
10 lis 23:13