matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
Clplayer:
Oblicz granice ciągów
n+8
a) lim n·ln(
)
n
n→
∞
5
b) lim n·ln(1+
)
n
n→
∞
10 lis 20:49
janek191:
8
8
a) a
n
= n* ln ( 1 +
) = ln ( 1 +
)
n
n
n
więc lim a
n
= ln e
8
= 8 n→
∞
10 lis 22:09
Jerzy:
A co się stało z n przed nawiasem ?
10 lis 22:12
Jerzy:
Upss.... nie było pytania
10 lis 22:13