matematykaszkolna.pl
Kryterium całkowe Franek: Witajcie, zacząłem bawić się kryterium całkowym i mam do was pytanie, bo nie wiem czy dobrze robię zadanie. Polecenie jest aby zbadać zbieżność szeregu oczywiście przy pomocy wyżej wspomnianego kryterium Szereg jest następujący n/en Niestety nie wiem jak tutaj robi się całkęemotka Chętnie się dowiem, jednak na ten moment uznajmy, że @ będzie robić za znak całki, wybaczcieemotka Rozpiszę w krokach jak rozumiem to zadanie: 1. Zapisuję funkcję f(x) = x / ex 2. Liczę całkę nieoznaczoną z funkcji. a) @xex = x * −ex − @ex = x * ex − (−ex) = x * ex + ex = ex(x+1) 3. Tworzę zmienną pomocniczą T, T−> oo w granicy 4. Liczę granicę całki oznaczonej od 1 do T a) e(−T)(T+1) − e1 * 2 = 1/e (T+1) − 2/e = 1/e(T+1−2) = (T−1)/e Tak to ma wyglądać? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i poprawy błędów <3
10 lis 20:34
Franek: up
10 lis 20:50
Franek: up
10 lis 21:35
grzest: Tutaj masz proste przykłady ilustrujące zastosowanie kryterium całkowego. https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=59&moduleId=486
11 lis 10:42