.
Goscii: Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego wynosi 3,5 , a
suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 4. Dla jakich całkowitych dodatnich n spełniona
jest nierówność: |S − Sn| < 1/514
10 lis 20:02
iteRacj@: co zostało oznaczone przez S i Sn?
10 lis 20:25
iteRacj@:
tyle wiemy o ciągu:
a
1+a
2+a
3=3,5
a
1+a
1q+a
1q
2=3,5
a
1(1+q+q
2)=3,5
oraz
a
1=4(1−q)
więc 4(1−q)(1+q+q
2)=3,5
korzystam ze wzorów skróconego mnożenia
4(1−q
3)=3,5
10 lis 20:57
Goscii: Nie mam pojęcia, taka treść zadania. Czyli jakie to liczby?
10 lis 22:35
the foxi:
domyślam się, że S to suma wszystkich wyrazów tego ciągu (|q|<1, więc jest on zbieżny), a S
n
to suma wszystkich wyrazów
znasz q, znasz a − no to znasz też wzór ogólny ciągu
znasz również wzory na S oraz S
n, do dzieła
10 lis 22:53
Goscii: Jakie to będą wzory? Za S podstawic a1/1−q? A za Sn?
12 lis 18:41