Zbadaj zbieżność szeregu
toro11: Mam mały problem z tymi przykładami:
10 lis 19:59
10 lis 20:43
Adamm:
Trzeba uzasadnić lepiej tą ostatnią równość
10 lis 20:45
grzest:
Korzystałem tutaj ze znanego stwierdzenia, że
lim
x→0{sinx}/x=1.
Jeśli lim
x→0{sinx}/x=1, to tym bardziej i lim
x→0n√sinx/x →1.
Chyba jasne jest również, że π/3
n → 0 dla n→
∞.
Liczę również, że osoba która wstawiła te zadania ma pewien zasób inteligencji i ewentualne
błędy lub niedociągnięcia w rozumowaniu samodzielnie poprawi.
10 lis 21:05
toro11: Jasne, zrozumialem , dziekuje. Mam wątpliwość jeszcze odnośnie tego ze najpierw lim dążył do
nieskończoności a nagle korzysta się z własności gdy lim dąży do 0
10 lis 23:36
Adamm:
π/3
n dąży do 0
| | sinx | |
limx→0 |
| = 1 oznacza tyle, że dla dowolnego ciągu xn dążącego do 0, i którego |
| | x | |
| | sin(xn) | |
wyrazy nie są zerem, mamy limn→∞ |
| = 1 |
| | xn | |
jak widzisz, wszystko jest w porządku
10 lis 23:44
toro11: Dziekuje bardzo. Ma ktoś pomysł na dwa pozostałe zadania

?
10 lis 23:49
Adamm:
exponenta dąży do
∞ na tyle szybko, że
log(n) ≤ (1,5)
n
przynajmniej od pewnego miejsca
i z kryterium porównawczego szereg jest zbieżny
11 lis 00:26
Adamm:
więc szereg rozbieżny
11 lis 00:26