Dzielenie wielomianu W(x) przez wielomian P(x)
wielomianka: Witam, potrzebuje pomocy!
Muszę wykonać dzielenie wielomianu W(x)=3x4−2x3−2x2−x−4 przez wielomian P(x)=x+1.
Skorzystałam ze schematu Hornera i wyszło mi W(x)=(3x3−5x2+3x−4)(x+1).
Czy jest to wynik poprawny? Czy wielomian mogę jeszcze bardziej rozłożyć? (Jeśli tak to w jaki
sposób?). Czy zostawienie rozwiązania w takiej formie jest poprawne?
10 lis 19:06
Adamm:
Wynik jest poprawny.
Bardziej rozłożyć można, ale będzie trudniej, i w liceum raczej się tego nie robi.
Zostawienie tego w takiej formie jest poprawne, trzeba było wykonać tylko dzielenie
10 lis 19:08
wielomianka: A jeśli chciałabym wynik bardziej rozłożyć, to jak mogę to zrobić? Istnieje jakiś wzór ogólny?
10 lis 19:30
wielomianka: A jeśli chciałabym wynik bardziej rozłożyć, to jak mogę to zrobić? Istnieje jakiś wzór ogólny?
10 lis 19:30
10 lis 19:32