Czy jest grupą ?
Quebo123: Czy (ℛ
2, o) gdzie ∀(a,b), (c,d) ε ℛ
2, (a,b) o (c,d) = (ac + ad, bd) jest grupą

Mógłbym prosić o pomoc jak to zrobić
10 lis 18:45
Adamm:
zauważmy że
∀c∊R (0, 1)(c, 1) = (0, 1)
skąd wynika że to nie może być grupa
10 lis 18:51
Quebo123: Mógłbyś to jakoś rozjaśnić ?
10 lis 18:59
Adamm:
Gdyby to była grupa, to
(c, 1) = e
dla każdego c
ale element neutralny jest tylko jeden
10 lis 19:00
Quebo123: A jeśli sprawdzam łączność działania to ma to być tak zapisane ?:
∀(a,b),(c,d),(e,f) εℛ
2, [(a,b) o (c,d)] o (e,f) = (a,b) o [(c,d) o (e,f)]
Lewa strona:
(ac + ad, bd) o (e,f) = (ace + ade +acf + adf, bdf)
Prawa:
(a,b) o (ce + cf, df) = (ace + acf +adf, bdf)
10 lis 19:07
Quebo123: Czy źle mysle i to jakos inaczej sie rozpisuje
10 lis 19:18
Adamm: Ja bym tego w ogóle nie rozpisywał, bo na to się patrzeć nie da
10 lis 19:24
Quebo123: Niestety musze
10 lis 19:29
Quebo123: To jak ktoś ma ochote to niech sprawdzi czy tak jak rozpisałem jest dobrze i czy wychodzi że
dzialanie nie jest łączne
10 lis 19:55