w pewnej korporacji taksówkowej cene kursu
Szymon8181: W pewnej korporacji taksówkowej cenę kursu oblicza się według zasady: pierwszy kilometr trasy
kosztuje 7 złotych, a każdy następny rozpoczęty kilometr 2 złote 30 groszy. Funkcja f opisuje
wyrażony w złotych koszt kursu w tej korporacji w zależności od liczby przejechanych
kilometrów. Wartość funkcji f dla argumentu 3,7 jest równa
Narazie udałk mi się napisać tylko wzór funkcji y=2,30x+7
Co dalej? Czy trzeba zamieniać złotówki na ułamki?
10 lis 18:16
Krzysiek60: y= 7+2,3([x−1]+1)
[ x] czesc calkowita liczby x
10 lis 18:22
Adamm:
Tak jak Krzysiek.
Ale wzór można uprościć
y = 2,3[x]+7
10 lis 18:25
Krzysiek60: Witaj
Adamm
10 lis 18:26
Adamm:
chociaż w sumie to część całkowita nie pasuje, lepszy jest sufit
y = 2,3*sufit(x)+7
czyli zaokrąglamy w górę
10 lis 18:27
Adamm: Cześć
10 lis 18:27
Adamm:
y = 2,3*(sufit(x)−1)+7
o, teraz jest ok
10 lis 18:28